Is het echt de "Wisdom of Crowds"?

CrowdsDe "Wisdom of Crowds" lijkt deze magische term van Web 2.0 en Open Source te zijn. Als je de term googelt, zijn er ongeveer 1.2 miljoen resultaten, inclusief Wikipedia, Blink, Buitenbeentjes op het werk, Zeester en de spin, Wikinomics, Etc.

Is het echt de wijsheid van menigten?

naar mijn bescheiden mening, ik geloof het niet. Ik denk dat het meer een spel van statistiek en waarschijnlijkheid is. Het internet heeft ons een middel geboden om effectief met elkaar te communiceren via e-mail, zoekmachines, blogs, wiki's en open source-projecten. Door miljoenen bekendheid te geven, gebruik je niet echt de wijsheid van miljoenen. Je brengt de informatie gewoon naar een paar slimme mensen van dat miljoen.

Als mijn kansen om een ​​loterij van $ 1 miljoen te winnen 1 op 6.5 miljoen waren, zou ik elk van de 6.5 miljoen loten kunnen kopen en winnen. Ik heb echter maar echt gewonnen met 1 ticket! Het was niet de wijsheid om de 6.5 miljoen tickets te kopen... dat was nogal dom, aangezien ik $ 5.5 miljoen aan de deal verloor, nietwaar? Het op internet zetten van de informatie kost echter geen miljoenen – het is soms gratis of hooguit een paar centen.

Ik vind dat de reacties op mijn blog vergelijkbaar zijn ... ze voegen fantastische punten toe aan de post. Ik hou echt van opmerkingen - ze brengen de discussie in beweging en bieden ondersteuning of tegenstand tegen het punt dat ik probeer te maken. Echter, voor elke 100 mensen die mijn blog lezen, schrijven er slechts 1 of 2 daadwerkelijk een reactie. Dat wil niet zeggen dat de andere lezers niet briljant zijn (ze lezen mijn blog toch? ;)). Het betekent alleen dat de Wijsheid van menigten met betrekking tot mijn inhoud is alleen te danken aan een paar lezers.

Of is het de wijsheid van het bereiken van menigten?

Door echter veel meer te bereiken, ben ik in staat om die paar lezers vast te leggen. Misschien is het niet de Wijsheid van menigten, het is echt de Wijsheid van het bereiken van menigten.

4 reacties

 1. 1

  Misschien is het een soort veiling, waarbij de uiteindelijke prijs wordt opgedreven door opeenvolgende biedingen. In dit geval wordt het intelligentiequotiënt opgedreven door opeenvolgende denkers: "Zoals ijzer ijzer scherpt, zo scherpt de ene persoon de ander." (Spr.27: 17)

 2. 3

  "Je brengt de informatie gewoon naar een paar slimme mensen in dat miljoen"

  Omgekeerd kiest de rest uit halve waarheden en rechtmatige leugens, en geeft op zijn beurt de informatie weer aan anderen. We kunnen blogs en forums hiervoor bedanken 😉

 3. 4

  Aan de andere kant, nadat ik uw site had verlaten, bezocht ik een opiniepagina-blog van de plaatselijke krant en een andere blog. Ik ben niet erg onder de indruk van sommige van die discussies over politiek correcte kwesties. Ik zou zeggen dat ze vaak de andere kant op gaan.

Wat denk je?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.