My Freakonomics - Bespaar uw budget met betere lonen

freakonomics

Ik ben net klaar met lezen Freakonomics. Het is lang geleden dat ik een zakelijk boek niet kon neerleggen. Ik kocht dit boek op zaterdagavond en begon het op zondag te lezen. Ik heb het een paar minuten geleden afgemaakt. Ik geef toe dat het zelfs een deel van mijn ochtenden in beslag nam, waardoor ik te laat op mijn werk kwam. De kern van dit boek is het unieke perspectief dat Steven D. Levitt neemt wanneer hij situaties analyseert.

Wat ik mis aan intelligentie, spelling en grammatica - ik ben ongelooflijk vasthoudend in het proberen om een ​​probleem vanuit elk perspectief te bekijken voordat ik een oplossing aanbeveel. Vaker wel dan niet, ontgrendelt iemand anders de juiste oplossing terwijl ik naar meer en meer informatie snuffel. Van jongs af aan leerde mijn vader me dat het leuk is om alles als een puzzel te zien in plaats van als werk. Soms tot een fout, zo benader ik mijn werk als Software Product Manager. 'Conventionele Wijsheid' lijkt de interne wijsheid van ons bedrijf te zijn. Meestal 'denken' mensen dat ze weten wat de klanten willen en proberen ze de juiste oplossing te ontwikkelen. Het team dat we nu hebben opgezet, zet vraagtekens bij die benadering en pakt de problemen echt aan door met alle belanghebbenden te praten, van verkoop tot ondersteuning, van klanten tot onze bestuurskamer. Deze aanpak leidt ons naar oplossingen die een concurrentievoordeel zijn en voldoen aan de honger van onze klanten naar functies. Elke dag is een probleem en werk aan een oplossing. Het is een geweldige baan!

Mijn grootste persoonlijke 'Freakonomics' vond plaats toen ik voor een krant in het Oosten werkte. Ik sta in ieder geval niet op één lijn met iemand die zo briljant is als meneer Levitt; we deden echter een vergelijkbare analyse en kwamen met een oplossing die de conventionele wijsheid van het bedrijf in de weg stond. In die tijd hadden we meer dan 300 parttime mensen zonder uitkering en de meesten met minimumloon of net daarboven. Onze omzet was verschrikkelijk. Elke medewerker moest door een andere medewerker worden opgeleid en het duurde een paar weken om op een productief niveau te komen. We hebben gegevens doorzocht en vastgesteld dat (geen verrassing) dat er een correlatie was tussen de levensduur om te betalen. De uitdaging was het vinden van de 'sweet spot'... mensen een eerlijk loon betalen waar ze zich gerespecteerd voelden, en er tegelijkertijd voor zorgen dat de budgetten niet werden opgeblazen.

Door veel analyse hebben we vastgesteld dat als we $ 100 zouden uitgeven, we $ 200 aan extra salariskosten konden terugverdienen voor overuren, omzet, training, enz. Dus ... we zouden $ 100 kunnen uitgeven en nog eens $ 100 kunnen besparen ... en een heleboel mensen blij! We ontwierpen een trapsgewijs systeem van loonsverhogingen dat zowel ons startloon verhoogde als elke werknemer op de afdeling compenseerde. Er waren een handjevol medewerkers die hun bereik hadden overschreden en niet meer kregen - maar we voelden dat ze eerlijk werden betaald.

De resultaten waren veel meer dan we hadden voorspeld. Tegen het einde van het jaar hebben we ongeveer $ 250 bespaard. Feit was dat de investering in lonen een domino-effect had dat we niet hadden voorspeld. De overuren daalden als gevolg van de toegenomen productiviteit, we bespaarden een hoop administratieve kosten en tijd omdat managers minder tijd besteedden aan aanwerving en training en meer tijd aan beheer besteedden, en de algemene moraal van het personeelsbestand aanzienlijk toenam. De productie bleef stijgen terwijl onze menselijke kosten werden verlaagd. Buiten ons team zat iedereen zich achter het hoofd te krabben.

Het was een van mijn meest trotse prestaties omdat ik zowel het bedrijf als de medewerkers heb kunnen helpen. Sommige medewerkers juichten het managementteam zelfs toe nadat de veranderingen van kracht werden. Voor een korte periode was ik de Rock Star of Analysts! Ik heb een paar andere grote overwinningen behaald in mijn carrière, maar geen enkele bracht het geluk dat deze deed.

Oh ... en nu we het toch over betalen hebben, hebben jullie mijn site bekeken, Salariscalculator? Dit was eigenlijk mijn eerste javascript-plezier ... vele manen geleden.

3 reacties

 1. 1
 2. 2

  Het is verbazingwekkend hoe iemand een zeer nuttig en inzichtelijk boek kan nemen en het toch op een kruipende manier in zijn eigen leven kan toepassen
  doet me denken aan een introductiecursus economie die ik een zomer heb gevolgd
  Er was een vrouw van middelbare leeftijd die de cursus volgde om indruk op zichzelf te maken met eigen vermeende intelligentie
  Wat het onderwerp ook was, ze moest het allemaal in verband brengen met haar leven en hoe goed zij en haar gezin het deden in hun financiële en materiële leven

  • 3

   Hi Bill,

   Interessant perspectief. Ik probeerde mijn 'intelligentie' niet te versterken met een boek. Iedereen die mij kent, weet dat ik een gewone jongen ben. Ik hoop dat je blijft hangen en nog een paar berichten leest voordat je zo'n kortzichtige uitspraak doet.

   De missie van het boek is om mensen buiten de conventionele logica te laten denken. Mijn voorbeeld hierboven was gewoon een voorbeeld om onconventioneel denken te versterken. De meeste bedrijven geloven niet dat je geld kunt besparen door mensen meer te betalen - het is behoorlijk baldadig en mijn baan stond ervoor op het spel.

   Ik ben trots op wat mijn team heeft bereikt toen we dit deden en ik wilde het delen met mijn lezers.

   En - ja - ik geef toe dat ik ronddwaal.
   Doug

Wat denk je?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.