Het Digg-effect: goede inhoud + sociale netwerken = GROTE HITS

Digg

Toen ik toevallig een heel grappige video tegenkwam van Bill Gates en Napoleon Dynamite deze week besloot ik een kleine test te doen. Omdat ik me niet realiseerde dat het een ietwat verouderde film was, plaatste ik hem op mijn blog en stuurde ik het blogbericht naar Digg. Volgens hun website:

Digg is een gebruikersgestuurde website voor sociale inhoud. Oké, dus wat betekent dat in vredesnaam? Welnu, alles op digg wordt ingediend door de digg-gebruikersgemeenschap (dat zou jij zijn). Nadat u inhoud heeft ingediend, lezen andere digg-gebruikers uw inzending en graven wat ze het leukst vinden. Als je verhaal rockt en genoeg diggs ontvangt, wordt het gepromoot naar de voorpagina zodat de miljoenen digg-bezoekers het kunnen zien.

Het is cool en het is verslavend. Goede content stijgt naar de top… anderen vallen gewoon af. Er is ook een sociaal aspect, aangezien je kunt zien wat je vrienden graven en zij kunnen zien wat jij graaft. Eenvoudig en leuk. Netscape werkt aan zijn eigen knock-off (onlangs gehackt door gravers). En deze week is er nog een 'sociale annotatie'-site gelanceerd, Diigo. Het is een beetje onhandig, maar je kunt plaknotities achterlaten op sites die je vrienden kunnen lezen als ze ook lid zijn van Diigo.

Hoe dan ook ... Ik heb de digg-invoer zondagavond toegevoegd. Maandagochtend had mijn site boertje, sputterde en stierf vanwege het grote aantal hits in de korte periode. (De site was eigenlijk oké, mijn ingenieurs vertellen me dat WordPress een beetje lichtgeraakt kan worden onder een hoog volume). Hier zijn enkele statistieken:

Digg 1
Digg 2
Digg 3

Een recente toegang van Seth Godin voorspelde dat de populariteit van persoonlijke video 'face to face' op het net zou groeien. Hij stelt dat het niet zozeer om bedrijven gaat, maar om mensen. Maar mensen ZIJN bedrijven, nietwaar? Ik plaatste een verouderde humoristische video van Bill Gates op mijn site en mijn volume groeide van de ene op de andere dag met meer dan 1000%. Dus – misschien gaat het om mensen… de mensen achter de bedrijven.

Hoe dan ook, dit wijst op de kracht van sociale netwerken, evenals op de snelheid van sociale netwerken op het net. Misschien kunnen we het het 'Digg'-effect noemen. Het is duidelijk dat als je naar de cijfers kijkt, de sociale netwerken van het internet krachtig zijn en niet mogen worden genegeerd. Ik heb zojuist mijn blog blootgesteld aan meer dan 2,500 mensen in 48 uur! Mijn feedstatistieken zijn in 2000 uur met 48% gestegen. Dat is bemoedigend. Het betekent dat lezers verder kijken dan de gekke video en interesse tonen in mijn inhoud.

De vraag is: mag ik ze houden?

Gelukkig denk ik niet dat Digg kan worden verwend door slechte marketeers. Het zijn immers 'gravers' die beslissen wat het maakt en wat niet. Als marketeer wil ik misschien wat tijd en middelen investeren in wat vermakelijke inhoud die zal worden 'gegraven' en die mijn merk of product onder de aandacht zal brengen.

3 reacties

 1. 1

  Stimulerende post.
  Ik zie Digg op unieke manieren evolueren en in feite een boeiende manier creëren voor het creëren (en beheren) van nieuwsstromen, in welk formaat dan ook. Veel mensen zien het als puur een plek om wat goedkope links te plaatsen. Waar mensen echt bij betrokken raken, is de sociale kant die u in uw bericht hebt beschreven.
  Een soort van bekijk het als een megablog.

 2. 2

  Niek,

  Bedankt voor de opmerking. Ja, ik denk dat je gelijk hebt. Ik hoop echter dat Digg inspeelt op de sociale aspecten. De waardering van reacties is een coole functie… ze zouden echter prominenter moeten worden weergegeven. De Diggs van de vriend is cool, maar de bruikbaarheid bij het navigeren naar een andere tag maakt het minder prominent. Er is daar ergens een goudmijn.

  Ik merk ook dat ik niet weet hoe ik een categorie moet selecteren. Mijn persoonlijke mening hierover is dat het beperken van hun categorieën hen pijn doet. Ik zou veel liever zien dat gebruikers zich kunnen ordenen op tags dan op categorieën. Dan zou ik bijvoorbeeld kunnen zoeken naar "CSS Fade" en een lijst maken van de gevonden artikelen over dat onderwerp.

  Digg heeft de neiging om het buitensporige naar de top te laten zweven en ze hebben nog niet geprofiteerd van de B2B-aspecten van de blogosfeer. Wat als u artikelen zou kunnen diggen en ze met "CRM-software" zou taggen ... stel u de reactie voor!

  Bedankt!
  Doug

 3. 3

Wat denk je?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.