Atmosferische marketing en waarom de winst ervan kan afhangen

winkel atmosfeer

Met alle sites en tools die voor ons beschikbaar zijn via internet, waarom vinden we niet allemaal gewoon de laagste prijs voor elk product? Er zijn veel consumenten of bedrijven die precies dat doen, maar de meeste mensen doen dat niet. Ik heb online gedeeld dat ik een paar jaar geleden ben overgestapt van het rijden met Fords naar een Cadillac. Een Ford-dealer irriteerde me toen ze me een klein bedrag in rekening brachten om een ​​terugroepprobleem op te lossen.

Ik betaalde de vergoeding en reed een paar weken later naar het Cadillac-terrein. Ik eindigde die avond in een nieuwe SRX. De verkoper sprong door hoepels om me het voertuig te bezorgen dat ik wilde voor een prijs die ik me kon veroorloven. Toen ik terugkwam om spatlappen en een fietsenrek toe te voegen, installeerden ze ze gratis. Als ik jarig ben, bellen ze me en wensen ze me een gelukkige verjaardag. Als ik de olie wil verversen, bieden ze me gratis een kantoor met wifi of een eersteklas leenauto. (Ja, ik weet dat ze willen dat ik het koop).

De waarheid is dat ik de SRX leuk vind ... maar ik hou van het merk. De ervaring die mijn vertegenwoordiger biedt, het dealerschap biedt en het merk biedt, creëert een ervaring die verder gaat dan de 4 deuren van het voertuig. Ik voel me speciaal ... en ik ben bereid daar extra voor te betalen.

In de wereld van architectuur noemen ze de beleving van de ruimte om je heen atmospherics, geschreven met een focus op architecten en de winkelervaringen die ze aan het ontwerpen waren.

Definitie van Atmosfeer

In 1973, Philip Kotler schreef een artikel in de Journal of Retailing waar hij de impact van de winkelruimte op het koopgedrag beschreef. Hij gaf de volgende definitie:

De inspanning om koopomgevingen te ontwerpen om specifieke emotionele effecten bij de koper te produceren die de koopkans vergroten. De kans beïnvloeden is de zintuiglijke kwaliteit van de ruimte rondom het aankoopobject, de perceptie van die zintuiglijke eigenschappen door de koper, het effect van de waargenomen zintuiglijke kwaliteiten en de impact van de affectieve toestand van de koper.

Buiten de detailhandel

Na 20 jaar op pc's te hebben gewerkt, kocht het bedrijf waar ik werkte een MacBook Pro voor me. De doos was prachtig. Het had een handvat, was ontworpen op hetzelfde niveau als hun advertenties, en toen je het opendeed, zat de laptop in een zacht zwart schuim. Het was een ervaring om het uit de doos te trekken en op het bureau te leggen. Het was niet de typische piepschuim-puinhoop met plastic zakken die onmogelijk te openen waren.

Wat Apple doet, is het ontwerpen en uitvoeren van een unieke, consistente ervaring voor zijn potentiële klanten en klanten. Van de winkel tot de productverpakking, het product, het besturingssysteem en de software. Er is een sfeer rond Apple dat het uniek maakt. En niet verwonderlijk, de ervaring is ook zeer winstgevend.

Atmosferische marketing omvat de presentatie van het product, de kleuren, de geur, de geluiden, het publiek, de promoties en de koopervaring. Zoals de heer Kotler schrijft:

Een van de belangrijkste recente vorderingen in het zakelijk denken is de erkenning dat mensen bij hun aankoopbeslissingen op meer reageren dan alleen het tastbare product of de aangeboden dienst. Het tastbare product - een paar schoenen, een koelkast, een knipbeurt of een maaltijd - is maar een klein onderdeel van het totale consumptiepakket. Kopers reageren op het totale product. Het omvat de services, garanties, verpakking, advertenties, financiering, beleefdheden, afbeeldingen en andere kenmerken die bij het product horen.

Vijftig jaar geleden en het citaat staat nog steeds. In mijn eerste voorbeeld werd de koopervaring beschadigd door de dealer - de atmosfeer vervuild. In het Apple-voorbeeld is het constant hoog. Zelfs als u een iPad bij Best Buy koopt, is deze zorgvuldig ontworpen om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Online sfeer

Uw online merk, verkoopervaring, onboarding, platform, accountbeheer en facturering maken allemaal deel uit van de sfeer die van invloed zijn op het vermogen van uw bedrijf om waardevollere relaties met uw prospects en klanten te verwerven, te behouden en te creëren. Ik geloof zelfs dat ze na verloop van tijd de grootste langetermijnimpact hebben op uw concurrentievermogen. Terwijl bedrijven online gaan, wordt het noodzakelijk dat de ervaring en consistentie online de aankoopbeslissing ondersteunen.

Ik ben een redelijk praktisch persoon als het gaat om de tools, producten en diensten waarmee we zaken doen. Ik zal echter eerlijk zijn dat ik merk dat ik sneller aangetrokken word tot een aankoopbeslissing wanneer ik me aangetrokken voel tot het merk. Soms zijn het de video's die ze plaatsen, soms het schrijven, soms de site-ervaring en soms de branding. Als het allemaal consistent is - site, social media, e-mail, video's, enz. - kan ik zelfs ter plekke mijn creditcardgegevens invoeren voor een online aankoop. Ook al kost het meer geld.

Het is een feit dat iedereen kan concurreren om goedkoop. Maar wanneer u probeert uw winst te vergroten en uw verkoopcyclus te versnellen, is dit afhankelijk van de effectiviteit van uw sfeervolle marketing.

Wat denk je?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.